субота, 13 січня 2024 р.

Психологічна допомога під час війни

 Як заспокоїти дітей під час повітряної тривоги

Почніть з дороги до бомбосховища, радить психологиня. Наприклад, на шляху до укриття співайте з дітьми пісню, як "Ой, у лузі червона калина" або різдвяні колядки. Це вже допоможе відвернути увагу малечі. 

Помітили у бомбосховищі, що діти турбуються – поясніть, що зараз відбувається. Наприклад: "Тривога – це не небезпека, а навпаки – захист. Вона сповіщає нас про те, що військові знають про загрозу і роблять усе, щоб нас захистити".

  • групові дихальні вправи

 Наприклад, дихання за квадратом: знайдіть будь-який предмет прямокутної форми (вікно, стелю, стіну). Ведіть очима з його лівого верхнього кутка до верхнього правого, вдихаючи 4 сек. Далі з верхнього правого кутка опустіть очі у нижній правий куток, затримуючи дихання на чотири рахунки. Рухайтесь далі до нижнього лівого кутка, видихаючи протягом 4 сек. А звідти – до верхнього лівого кутка, знову затримуючи дихання на 4 сек. Можна зробити 5-15 повторень, щоб заспокоїтись і прийти до тями.

  • вправи м'язової релаксації
  на 10 сек напружте все тіло. Потім на 10 с розслабте все тіло. Також можна зробити вправи на шкірну частину тіла окремо: напружте пальці ніг та стопи на 10 сек, розслабте на 10 сек. Далі напружте ікри на 10 секунд та розслабте на 10 секунд. Продовжуйте так із кожною наступною частиною тіла.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Запрошуємо до розмови

 Влучні фрази для підтримки дітей   Підтримуйте дитину словами і вона знайде в Вас надійного друга. А навчите її підтримувати себе, вона с...